Úvod » O Knihovně snů » Tiskové zprávy » 2015 – Knihovna Akademie věd ČR vzplane ohněm pekelným

2015 – Knihovna Akademie věd ČR vzplane ohněm pekelným

V sobotu 31. října se široké veřejnosti opět otevřou historické prostory Knihovny Akademie věd ČR na Národní 3 v Praze. I letos knihovna zahájí svou účast na festivalu Týden vědy a techniky AV ČR akcí Knihovna snů. Její čtvrtý ročník nese podtitul „Oheň pekelný“ a v rámci celodenního programu nabídne oheň i peklo v nejrůznějších podobách a významech. Pro návštěvníky jsou již tradičně připraveny přednášky, výstavy, program pro děti, filmy, koncert a komentované prohlídky knihovny. Vstup do Knihovny snů je pro všechny zdarma.

Experti v různých oborech seznámí během odpoledne v odborné části programu návštěvníky se svým pohledem na oheň pekelný. Karel Richtr peklem ve fotografii ukáže techniku mokrý kolodiový proces. Petr Blažek představí dějiny politicky motivovaných případů sebeupalování ve světě. O letošní sérii ničivých zemětřesení v Nepálu pohovoří vulkanolog Aleš Špičák a hasič Petr Novák, který se na místě účastnil české záchranné mise. Léčba a rehabilitace popáleninových úrazů Tomáše Křížka a syndrom vyhoření Radkina Honzáka, to je oheň pekelný z pohledu lékařství. Blok přednášek ukončí Vítek Malinovský svým, s ochutnávkou spojeným, povídáním o chilli papričkách.

Kromě odborné výstavy „Kazatel – učenec – kacíř: Vyobrazení Mistra Jana Husa v tiscích 15.–18. století“ jsou připraveny tři výstavy fotografické, v nichž autoři ztvárnili svá osobní pekla, sedm smrtelných hříchů a ženy v knihovně. Odpolední odbornou část doplní dopoledne promítání filmů Epicentrum a Peklo na zemi a program pro děti. Výtvarnice Vítězslava Klimtová naučí nejmenší návštěvníky, jak se skamarádit se skřítky a jak se k nim chovat. V kreativní dílně si pak děti budou moci vyrobit vlastní loutku. Knihovna snů se s návštěvníky rozloučí koncertem Olgy Königové a ILLE ve večerních hodinách.

(Tisková zpráva ve formátu *.doc)